Star Orchids wint eerste editie RTG-Kennisbattle

De allereerste Kennisbattle in het kader van Ranking the Grower is woensdag gewonnen door het team van Star Orchids. In de finale van de tuinbouwpubquiz werden de 'Prominente Brainiacs' verslagen.

De achtste editie van Ranking the Grower was anders dan voorgaande jaren. Dit keer geen thema, geen vakjury en geen ranking op basis van bedrijfsprestaties, maar een heuse kennisbattle bepaalde wie zich winnaar van Ranking the Grower 2017 mag noemen. Elf teams van vijf personen, bestaande uit telers en medewerkers van kwekerijen, namen het in acht vragenronden tegen elkaar op om te bepalen wie de grootste tuinbouwkenner van het jaar is. De elf teams die het tegen elkaar gaan opnemen zijn: 'Decorum Masters', de 'Prominente Brainiacs', 'Cameleon', het Tuinbouwcluster Bergschenhoek, 'Eastland’s Finest', de Tuinbouwjongeren Westland, Greenco, Redstar, Star Orchids, AgroEnergy-telers en een team van Koppert Cress. Nadat Star Orchids die acht ronden al als winnaar afsloot, werd ook de finalestrijd tegen een team van Prominent-telers in het voordeel van de cymbidiumkwekers beslist.

Westland onderbroek
Ranking the Grower - Kennisbattle was vooral een vermakelijk event, al gingen de deelnemende teams wel stuk voor stuk voor de overwinning. Het viel Team Greenco dan ook zwaar tegen dat zij als laatste eindigden en de poedelprijs in ontvangst mochten nemen. Sportief als zij waren, stelden zij wel bijzondere prijzen beschikbaar voor de teams die op de eerste, tweede en derde plek eindigden. Alle teams die het podium haalden kregen een echte Westlandse onderzoek van de Kromme Jongens. "Onder het mom van we zetten hen niet in hun hemd, maar in hun onderbroek", aldus teamcaptain Jos van Mil.

Op de derde plek eindigde het team van Tuinbouwcluster Bergschenhoek. Dit team won ook de teamcaptainsronde eerder in de quiz al. De tweede plek was na een spannende finaleronde achter de quizknoppen voor Prominente Brainiacs. De winst ging zogezegd naar Star Orchids. Alle teams kregen 'het boek met alle antwoorden' cadeau om hun kennis thuis verder bij te spijkeren. Ook kregen de nummers een, twee en drie een oorkonde overhandigd. Het winnende team ging tot slot naar huis met de Holland Contracting Wisselbokaal.

Het winnende team van Star Orchids bestond uit een vriendengroepje en de telers waren afkomstig van drie verschillende bedrijven; Star Orchids (cymbidiumkwekerij, Novastar (lelies) en MTS Buitelaar (violieren). Hierdoor had iedereen weer andere kennis die van pas kwam. Jan Valstar: "We hadden er ook een jonge knul bij. Die was weer goed in het herkennen van logo’s. Die jongeren zitten tegenwoordig zoveel op internet.”

Nieuwe opzet goed ontvangen
De nieuwe opzet van Ranking the Grower, namelijk een kennisbattle in plaats van op zoek te gaan naar een uitblinkend bedrijf op een bepaald thema, werd goed ontvangen. Valstar zegt daarover dat het leuke aan de nieuwe opzet van Ranking the Grower is, is dat nu ieder bedrijf mee kan doen. “Voorheen was er natuurlijk een bepaald thema en dan zijn het toch vaak de grotere bedrijven die ergens in vooroplopen. Prima natuurlijk, want hen hebben we hard nodig als sector, maar met deze opzet heeft iedereen kans om mee te doen. En om te winnen. Dat zie je wel aan ons”, grapt Valstar.

Bedankt!
Als organisator van Ranking the Grower - Kennisbattle danken wij alle teams voor hun enthousiaste deelname en de overige gasten voor hun support. Daarnaast ook dank aan sponsor AgroEnergy en hoofdsponsor Holland Contracting. Wij hopen iedereen volgend jaar opnieuw te mogen ontvangen tijdens een nieuwe pubquiz!

Schrijf je nu in voor de Ranking the Grower Kennisbattle 2018 via info@spam-protecttuinbouwcommunicatie.nl